“ ඔබ යනු ඔබේ සිතුවිලිය, ඔබ සිතන දේ ඔබේ ජීවිතයේ යතාර්ථය බවට පත්වේ ”
බෙහෙත් හේත් නවතම ලිපියක් ලඟදීම

ග්ලූටතයෝන් -(Glutathione)

 


ග්ලූටතයෝන් වල වාසි මොනවාද?

• ප්රතිඔක්සිකාරක ක්රියාකාරිත්වය. නිදහස් රැඩිකලුන් (Free radicals),වයසට යාම සහ සමහර රෝග සඳහා දායක විය හැක.පිළිකා වර්ධනය වැලැක්වීම.අක්මා රෝග වල සෛල හානි අවම කිරීම.ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කිරීම.පාකින්සන් රෝගයේ රෝග ලක්ෂණ අඩු කිරීම.ulcerative colitis හානි අවම කිරීම.ඔටිසම්  ප්‍රතිකාර කිරීම.Glutathione යනු ප්‍රබල ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් වන අතර එය වෙනත් ප්‍රතිලාභ අතර ශරීරය රෝග වලින් ආරක්ෂා කිරීමට, පිළිකා ප්‍රගතිය මන්දගාමී කිරීමට සහ ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.

Glutathione යනු ශරීරයේ සෑම සෛලයකම ඇති ප්‍රබල ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි. එය ඇමයිනෝ අම්ල ලෙස හඳුන්වන අණු වර්ග තුනකින් සෑදී ඇත. ඇමයිනෝ අම්ල ශරීරයේ ඇති සියලුම ප්‍රෝටීන සෑදීමට විවිධ රටා වලට සම්බන්ධ වේ. ග්ලූටතයෝන් හි එක් සුවිශේෂී දෙයක් නම්, බොහෝ ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලට  සත්‍ය නොවන අක්මාව තුළ එය නිපදවීමට ශරීරයට හැකි වීමයි.

ග්ලූටතයෝන් බොහෝ වැදගත් කාර්යයන් ඇත, ඒවා අතර:

• ප්‍රෝටීන සහ සෛලවල තැනුම් ඒකකය වන DNA සෑදීම.

• ප්රතිශක්තිකරණ කාර්යයට සහාය වීම.

• ශුක්‍රාණු සෛල සෑදීම.

• සමහර නිදහස් රැඩිකලුන් බිඳ දැමීම.

• ඇතැම් එන්සයිමවල ක්‍රියාකාරිත්වයට උපකාර කිරීම.

• විටමින් C සහ E නැවත උත්පාදනය කිරීම.

• මොළයෙන් රසදිය ප්රවාහනය කිරීම.

• අක්මාවට සහ පිත්තාශයට මේදය සමඟ කටයුතු කිරීමට උපකාර කිරීම.


• නිත්‍ය සෛල මරණයට සහාය වීම (apoptosis ලෙස හඳුන්වන ක්‍රියාවලියකි)

පර්යේෂකයන් විසින් ග්ලූටතයෝන් අඩු මට්ටම සහ සමහර රෝග අතර සම්බන්ධතා සොයාගෙන ඇත. මුඛ හෝ අන්තරාසර්ග (IV) අතිරේකය මගින් ග්ලූටතයෝන් මට්ටම වැඩි කළ හැකිය.තවත් විකල්පයක් වන්නේ ශරීරයේ ස්වාභාවික ග්ලූටතයෝන් නිෂ්පාදනය සක්‍රීය කරන අතිරේක ලබා ගැනීමයි. මෙම අතිරේකවලට ඇතුළත් වන්නේ:

• Milk thistle

  N-acetyl cysteine

• superoxide dismutase

විෂ ද්‍රව්‍යවලට නිරාවරණය වීම අඩු කිරීම සහ සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර ගැනීම වැඩි කිරීම ද ග්ලූටතයෝන් මට්ටම ස්වභාවිකව වැඩි කිරීමට විශිෂ්ට ක්‍රම වේ. 

ග්ලූටතයෝන් වල වාසි මොනවාද?

ග්ලූටතයෝන් වල ප්‍රතිලාභවලට ඇතුළත් විය හැකි කාරණ නම්, 

1. ප්රතිඔක්සිකාරක ක්රියාකාරිත්වය.

නිදහස් රැඩිකලුන් වයසට යාම සහ සමහර රෝග සඳහා දායක විය හැක. ප්‍රතිඔක්සිකාරක නිදහස් රැඩිකලුන්ට ප්‍රතිරෝධය දැක්වීමට සහ ඔවුන්ගේ හානිකර බලපෑම් වලින් ශරීරය ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වේ.

ග්ලූටතයෝන් ඉතා ප්‍රබල ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් වන අතර, අර්ධ වශයෙන් ශරීරයේ සෑම සෛලයකම ඉහළ සාන්ද්‍රණයක් ඇති බැවිනි.

2. පිළිකා වර්ධනය වැලැක්වීම.

සමහර පර්යේෂණ විශ්වාසදායක මූලාශ්‍ර පෙන්වා දෙන්නේ ග්ලූටතයෝන් පිළිකා ප්‍රගතිය වැළැක්වීමේ කාර්යභාරයක් ඇති බවයි.

කෙසේ වෙතත්, එම පර්යේෂණයෙන් පෙන්නුම් කරන්නේ ග්ලූටතයෝන් මගින් පිළිකා ප්‍රතිකාර සඳහා රසායනික චිකිත්සාවට අඩු සංවේදීතාවයක් ඇති කළ හැකි බවයි.

පිළිකා සඳහා ග්ලූටතයෝන් වල බලපෑම තීරණය කිරීම සඳහා තව දුරටත් පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ.

3. අක්මා රෝග වල සෛල හානි අවම කිරීම.

හෙපටයිටිස්, මත්පැන් අනිසි භාවිතය සහ මේද අක්මා රෝග අක්මාවේ සෛල වලට හානි කරයි.

2017 සායනික අත්හදා බැලීම් විශ්වාසදායක ප්‍රභවයක් නිගමනය කරන්නේ ග්ලූටතයෝන් එහි ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණ සහ විෂ ඉවත් කිරීමේ හැකියාව හේතුවෙන් මධ්‍යසාර නොවන මේද අක්මා රෝගයට ප්‍රතිකාර කිරීමට උපකාරී වන බවයි.

මෙම බලපෑම තහවුරු කිරීම සඳහා විශාල අධ්යයන අවශ්ය බව පර්යේෂකයන් සඳහන් කරයි.

4. ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කිරීම.

ඉන්සියුලින් ප්‍රතිරෝධය (Type II )දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව වර්ධනය වීමට හේතු විය හැක. ඉන්සියුලින් නිපදවීම ශරීරයට ග්ලූකෝස් (සීනි) රුධිරයෙන් සහ ශක්තිය සඳහා භාවිතා කරන සෛල වෙත ගෙන යාමට හේතු වේ.

කුඩා 2018 අධ්‍යයනයක් විශ්වාසදායක මූලාශ්‍රයකින් පෙන්නුම් කරන්නේ ඉන්සියුලින් ප්‍රතිරෝධය ඇති පුද්ගලයින්ට ග්ලූටතයෝන් මට්ටම අඩු වන බවයි, විශේෂයෙන් ඔවුන් ස්නායු රෝග වැනි සංකූලතා අත්විඳ ඇත්නම් හෝ දියවැඩියාව නිසා ඇසෙහි සිදුවන දුර්වලතා ඇත්නම්. 2013 අධ්‍යයනය විශ්වාසනීය මූලාශ්‍රයක් සමාන නිගමනවලට එළඹේ.

5. පාකින්සන් රෝගයේ රෝග ලක්ෂණ අඩු කිරීම.

සමහර පර්යේෂණ විශ්වාසදායක මූලාශ්‍රවලට අනුව, ග්ලූටතයෝන් මට්ටම් පවත්වා ගැනීම පාකින්සන් රෝගයේ රෝග ලක්ෂණ සමඟ උපකාරී විය හැකි බවට සාක්ෂි තිබේ.

සොයාගැනී‌මේ ප්‍රතිඵලයක් ලෙස එන්නත් කරන ලද ග්ලූටතයෝන්  සහාය වන බව පෙනේ, නමුත් මුඛ අතිරේකය පිළිබඳ සාක්ෂි නොමැත. එහි භාවිතයේ ප්‍රතිඵල  සඳහා වැඩිදුර පර්යේෂණ අවශ්ය වේ.

6. ulcerative colitis හානි අවම කිරීම.

අනෙකුත්  රෝග මෙන්, ulcerative colitis ඔක්සිකාරණය මගින් සිිිිදුවන හානි හා ආතතිය සම්බන්ධ වී ඇත.

2003 සත්ව අධ්‍යයනයක් විශ්වාසදායක ප්‍රභවයක් යෝජනා කරන්නේ ග්ලූටතයෝන් අතිරේකය මීයන්ගේ බඩවැලේ සිදුවන හානිය වැඩිදියුණු කළ හැකි බවයි.

ulcerative colitis මත ග්ලූටතයෝන් වල බලපෑම තීරණය කිරීම සඳහා මිනිසුන් තුළ තව දුරටත් සිදුකරන පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ.

7. ඔටිසම් වලට ප්‍රතිකාර කිරීම.

ඔටිසම් රෝගයෙන් පෙළෙන දරුවන්ට ස්නායුුුුතුල අඩු ග්ලූටතයෝන් මට්ටමක් ඇති බවට සමහර සාක්ෂි තිබේ, හෝ ඔටිසම් නොමැති දරුවන්ට වඩා.

2011 දී, පර්යේෂකයන් විශ්වාසදායක මූලාශ්‍ර සොයා ගත්තේ මුඛ ග්ලූටතයෝන් අතිරේක හෝ එන්නත් ඔටිසම් රෝගයේ සමහර බලපෑම් අඩු කළ හැකි බවයි. කෙසේ වෙතත්, කණ්ඩායම වැඩිදියුණු වී ඇත්දැයි බැලීමට ළමුන්ගේ රෝග ලක්ෂණ විශේෂයෙන් සොයා බැලුවේ නැත, එබැවින් මෙම බලපෑම තීරණය කිරීම සඳහා වැඩිදුර පර්යේෂණ අවශ්ය වේ. Glutathione යනු ශරීරය දිනපතා නිපදවන සහ භාවිතා කරන ඉතා ශක්තිමත් ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි.අතිරේක සමහර පුද්ගලයන් සඳහා සුදුසු විය හැකි අතර, ඒවා සෑම කෙනෙකුටම ආරක්ෂිත නොවිය හැකි අතර, පුද්ගලයෙකු ගන්නා වෙනත් ඖෂධ සමඟ අන්තර් ක්රියා කළ හැකිය.

ග්ලූටතයෝන් අතිරේකය ආරක්ෂිතද ඵලදායීද යන්න තීරණය කිරීමට පෙර වෛද්‍යවරයෙකු සමඟ කතා කරන්න.Glutathione යනු ශරීරයේ සෛල තුළ ස්වභාවිකව ඇති වන ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි. එය සමහර ආහාර වල ද පවතී. මෑතකදී, ග්ලූටතයෝන් එහි සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ නිසා ජනප්‍රිය වෙමින් පවතී.

ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් ලෙස, ග්ලූටතයෝන් නිදහස් රැඩිකලුන් උදාසීන කිරීමට සහ ශරීරයේ සෛල වලට හානි කළ හැකි ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

ශාක ප්‍රභවයන්ගෙන් ලැබෙන බොහෝ ප්‍රතිඔක්සිකාරක මෙන් නොව, මිනිස් සිරුර ස්වභාවිකවම අක්මාව තුළ ග්ලූටතයෝන් නිපදවයි.කෙසේ වෙතත්, වයස සමඟ ග්ලූටතයෝන් මට්ටම ස්වභාවිකවම අඩු වේ. ඇත්ත වශයෙන්ම, පර්යේෂකයන් විශ්වාසනීය මූලාශ්‍රය අඩු ග්ලූටතයෝන් මට්ටම් සහ ග්ලුකෝමා සහ අක්ෂි පරිහානිය වැනි වයස් ආශ්‍රිත තත්වයන් අතර සම්බන්ධතා සොයාගෙන ඇත.

මෙම ලිපියෙන්, අපි මිනිසුන්ට ඔවුන්ගේ ග්ලූටතයෝන් මට්ටම ඉහළ නැංවීමට උපකාර කළ හැකි ඉඟි හතරක් සපයන්නෙමු. වර්තමාන සාක්ෂි වලින් බහුතරයක් සත්ව අධ්‍යයනයෙන් හෝ මූලික සායනික අත්හදා බැලීම් වලින් බව මතක තබා ගැනීම වැදගත් වන අතර අද වන විට අතුරු ආබාධ පිළිබඳ තොරතුරු නොමැත.

1. සල්ෆර් බහුල ආහාර ගැනීමෙන් ශරීරයේ ග්ලූටතයෝන් මට්ටම ඉහළ යා හැක.

සල්ෆර් ඇමයිනෝ අම්ල කිහිපයක ඇති අතර ඉන් දෙකක් - මෙතියොනීන්(methionine) සහ සිස්ටීන්(cysteine) - ග්ලූටතයෝන් සඳහා පූර්වගාමීන් වන අතර එම නිසා එහි සංස්ලේෂණය විශ්වාසදායක ප්‍රභවයට දායක වේ.

2017 අධ්‍යයනයකට අනුව, හතු ග්ලූටතයෝන් සහ එර්ගොතයෝනීන් වල වැදගත්ම ආහාර ප්‍රභවයන් අතර වන අතර, එහි දෙවැන්න සල්ෆර් ඇමයිනෝ අම්ලයකි. කෙසේ වෙතත්, මෙම සංයෝගවල මට්ටම් බිම්මල් විශේෂය අනුව පුළුල් ලෙස වෙනස් විය හැක.

වෙනත් සල්ෆර් පොහොසත් ආහාර විශ්වාසදායක මූලාශ්‍රවලට ඇතුළත් වන්නේ:

• මස්, බිත්තර, සහ මාළු

• බත්, පාන් සහ පැස්ටා ඇතුළු ධාන්ය වර්ග

• ළූණු, සුදුළූණු, බ්රොකොලි, ගෝවා සහ ගෝවා වැනි එළවළු.

2013 අධ්‍යයනයකට අනුව, තැම්බූ බ්‍රොකොලි ග්‍රෑම් 250 ක කොටසක් ග්ලූටතයෝන් එස්-ට්‍රාන්ස්ෆෙරේස් එන්සයිමයේ ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩි කළ අතර එමඟින් ග්ලූටතයෝන් ප්ලාස්මා මට්ටම් වැඩි කිරීම සහ දුම් පානය කළ නිරෝගී වැඩිහිටි පිරිමින් 10 දෙනෙකු තුළ ඔක්සිකාරක ආතති ප්‍රතිරෝධය වැඩි දියුණු කිරීම කරයි.

කෙසේ වෙතත්, මහා පරිමාණ සායනික පරීක්ෂණ කිහිපයක් ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කිරීම සඳහා ආහාරමය සල්ෆර් ඇමයිනෝ අම්ලවල කාර්යක්ෂමතාවය තක්සේරු කර ඇත. එබැවින්, මූලික හා කුඩා පරිමාණ අධ්‍යයනවලින් සොයාගැනීම් තහවුරු කිරීම සඳහා වැඩි පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ.

2. වැඩිපුර කිරි ආහාර පරිභෝජනය කරන්න.

කිරි නිෂ්පාදන වල ප්‍රෝටීන් බීටා-කේසීන් අඩංගු වන අතර එය ශරීරයේ ග්ලූටතයෝන් මට්ටම ඉහළ නැංවීමට හැකියාව ඇත.

 2015 අධ්‍යයනයක විශ්වාසනීය මූලාශ්‍රයකදී, පර්යේෂකයන් විසින් වැඩිහිටියන්ගේ මොළයේ ඉහළ කිරි පරිභෝජනය සහ ඉහළ ග්ලූටතයෝන් සාන්ද්‍රණය අතර සම්බන්ධකම් සොයා ගත්හ.

කෙසේ වෙතත්, ග්ලූටතයෝන් වැඩි වීම බීටා-කැසීන් වර්ගය අනුව වෙනස් වන බව පෙනේ. කිරි වල A1 සහ A2 ලෙස හඳුන්වන බීටා-කේසීන් ප්‍රෝටීනයේ විවිධ වෙනස්කම් අඩංගු විය හැක. මෙම වෙනස්කම් ග්ලූටතයෝන් සාන්ද්‍රණයට වෙනස් ලෙස බලපාන බව පෙනේ.

එක් 2016 සිදු කල අධ්‍යයනයකට අනුව, A2 බීටා-කේසීන් පමණක් අඩංගු කිරි කිරි පානය කළ පුද්ගලයින් A1 සහ A2 බීටා-කැසීන් අඩංගු කිරි පරිභෝජනය කළ අයට වඩා ප්ලාස්මා ග්ලූටතයෝන් සාන්ද්‍රණයේ ඉහළ වැඩිවීමක් පෙන්නුම් ක.

Whey යනු කිරි නිෂ්පාදනවල ඇති තවත් ප්‍රෝටීනයකි. එහි සිස්ටීන් විශාල ප්‍රමාණයක් ද අඩංගු වේ. 2012 අධ්‍යයන විශ්වාසනීය මූලාශ්‍රයක 2012 අධ්‍යයනය විශ්වාසනීය මූලාශ්‍රය, පර්යේෂකයන් සොයා ගත්තේ Whey ප්‍රෝටීන් මගින් මානව මහා බඩවැලේ පිළිකා සෛලවල ඔක්සිකාරක ආතතිය සමනය කළ බවත්, ප්‍රෝටීන් ග්ලූටතයෝන් මට්ටම ඉහළ නැංවීම නිසා එය කළ හැකි යැයි ඔවුන් විශ්වාස කළ බවත්ය.

කලින් කරන ලද අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූ කරුණුවලින් පෙනී යන්නේ ග්ලූටතයෝන් මට්ටම ඉහළ නැංවීමෙන් සිස්ටික් ෆයිබ්‍රෝසිස් ඇති පුද්ගලයින්ගේ පෙණහලුවල ඇති ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කිරීමට whey ප්‍රෝටීනයට හැකි බවයි. කෙසේ වෙතත්, Whey ප්‍රෝටීන් අතිරේකය පෙනහළු ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු නොකළ බව පෙනේ.

වෛද්‍යවරුන් සහ අනෙකුත් සෞඛ්‍ය සේවා වෘත්තිකයන් නිතිපතා ශාරීරික ක්‍රියාකාරකම් බෙහෙවින් නිර්දේශ කරන්නේ එය මානසික සහ ශාරීරික යහපැවැත්මට සහාය වන බැවිනි.

ග්ලූටතයෝන් මට්ටම ඉහළ නැංවීම මගින් ව්‍යායාම මගින් ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කළ හැකි බව පර්යේෂණ ද යෝජනා කර ඇත. 2014 අධ්‍යයනයක දී, පර්යේෂකයන් නිරීක්ෂණය කළේ තම ජීවිත කාලය පුරාම නිතිපතා ශාරීරික ක්‍රියාකාරකම්වල නිරත වූ වැඩිහිටි වැඩිහිටියන්ට ග්ලූටතයෝන් ඉහළ මට්ටමක පවතින බවයි.

වාඩි වී සිටින ජීවන රටාවක් ගත කරන වැඩිහිටියන් අතර ව්‍යායාම ග්ලූටතයෝන් සාන්ද්‍රණය වැඩි කරන බව ද ඔවුහු සඳහන් කළහ. කෙසේ වෙතත්, පර්යේෂකයන් නිරීක්ෂණය කළේ තරුණ වැඩිහිටියන්ගේ මෙම වැඩිවීම පමණි.

මෙම සොයාගැනීම්වලින් පෙනී යන්නේ ශාරීරිකව ක්‍රියාශීලී ජීවිතයක් ගත කිරීම දිගු කාලීන සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභවලට හේතු විය හැකි බවයි.

ග්ලූටතයෝන් වල ඇති විය හැකි ප්‍රතිලාභ

ග්ලූටතයෝන් සමස්ත සෞඛ්‍යයට සහාය වීම සඳහා විශ්වාසදායක ප්‍රභවයක් ලෙස වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි. වෙනත් දේ අතර, එය කළ හැක්කේ:

• free radicals උදාසීන කරන්න.

• විටමින් C සහ E නැවත උත්පාදනය කරන්න.

• මොළයෙන් රසදිය ඉවත් කරන්න.

• සෛල වර්ධනය සහ වයසට පතවී පාමා කිරීම.

• මයිටොකොන්ඩ්‍රිය DNA පවත්වා ගැනීම.

• ප්රතිඔක්සිකාරක එන්සයිම සක්රිය කරන්න.

සෛලීය හානි වැළැක්වීම සඳහා එහි කාර්යභාරය නිසා ග්ලූටතයෝන් බොහෝ සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ලබා දිය හැකි බව බොහෝ දෙනා විශ්වාස කරති. උදාහරණයක් ලෙස, පහතින් දැක්වෙන කරුණු.

• දැවිල්ල සහ ඔක්සිකාරක හානි අවම කිරීම.

• හෘද වාහිනී සෞඛ්ය ප්රවර්ධනය.

• පිළිකා වර්ධනය මන්දගාමී වීම.

• වයසට යාමේ ක්‍රියාවලීන් මන්දගාමී වීම.

• ප්රතිශක්තිකරණ ක්රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කිරීම.

• ස්නායු විකෘති තත්ත්වයන් වැලැක්වීම.

• අක්මා රෝග වලින් සෛල හානි අවම කිරීම.

• ඉන්සියුලින් වලට දක්වන ප්රතිරෝධය වැඩි දියුණු කිරීම.

වැඩිදුර පර්යේෂණ සඳහා අවශ්‍ය වුවද, ග්ලූටතයෝන් හට කොන්දේසි සහිත ප්‍රතිලාභ ද තිබිය හැකිය:

පාකින්සන් රෝගය,2017 අධ්‍යයනයක විශ්වාසනීය මූලාශ්‍රයකදී, පර්යේෂකයන් පාකින්සන් රෝගයෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින් තුළ ග්ලූටතයෝන් අතිරේකවල බලපෑම පරීක්ෂා කළහ.

ග්ලූටතයෝන් අතිරේක ලබා ගත් පුද්ගලයින්ට ඔවුන්ගේ රෝග ලක්ෂණ වැඩි දියුණු වී ඇති නමුත්, ප්‍රතිඵලය එසේ නොවීය.Placebo ලබා ගත් පුද්ගලයින්ගෙන් සැලකිය යුතු ලෙස වෙනස් වේ.

අධි රුධිර පීඩනය

2007 අධ්‍යයනයක් ආරම්භයේදී, ප්‍රතිකාර නොකළ අධි රුධිර පීඩනය සහිත පුද්ගලයින්ට අඩු ග්ලූටතයෝන් මට්ටමක් තිබුණි. එම පුද්ගලයින්ම මාස 3 ක් සඳහා ප්‍රති-හයිපර්ටෙන්ටිව් ඖෂධ ගැනීමෙන් පසු ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩුවීම සහ ග්ලූටතයෝන් මට්ටම් වැඩි වීම අත්විඳින ලදී.

ඔක්සිකාරක ආතතිය

නිරෝගී වැඩිහිටි සහභාගිවන්නන් 54 දෙනෙකු සම්බන්ධ 2015 සායනික පරීක්ෂණයකදී, දිනපතා ග්ලූටතයෝන් අතිරේකය ප්ලාස්මා සහ රතු සහ සුදු රුධිරාණු වල ග්ලූටතයෝන් මට්ටම සාමාන්‍යයෙන් 30-35% කින් වැඩි කළ අතර ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු විය.

කෙසේ වෙතත්, මෙම වැඩිවීම් කාලය මත රඳා පවතින අතර, මාස 1 කට පමණ පසු මට්ටම් සාමාන්ය තත්ත්වයට පත් විය.

ග්ලූටතයෝන් වල ඇති විය හැකි අතුරු ආබාධ.

අධ්‍යයනයන් ස්වල්පයක් ග්ලූටතයෝන් කෙරෙහි විශේෂයෙන් අවධානය යොමු කර ඇත, එබැවින් එහි අතුරු ආබාධ පිළිබඳ සීමිත තොරතුරු තිබේ.

2019 දී, ආහාර හා ඖෂධ පරිපාලනය (FDA) විශ්වාසනීය මූලාශ්‍රය ලෙට්කෝ මෙඩිකල් බෙදාහරින ලද ග්ලූටතයෝන් කුඩු භාවිතා කිරීමට එරෙහිව අනතුරු ඇඟවීම සඳහා ප්‍රකාශයක් ප්‍රකාශයට පත් කළේය.ඔවුන් මෙම අනතුරු ඇඟවීම කළේ අදාළ ග්ලූටතයෝන් කුඩු අඩංගු එන්නත් කළ හැකි ඖෂධයක් ලබා ගැනීමෙන් පසු අහිතකර අතුරු ආබාධවලට ලක්වන පුද්ගලයින් පිළිබඳ වාර්තා කිහිපයක් ලැබීමෙන් අනතුරුවයි.

FDA ට අනුව, ග්ලූටතයෝන් කුඩු වල එන්ඩොටොක්සින් විශාල ප්‍රමාණයක් අඩංගු වන්නට ඇත. මේවා අහිතකර සෞඛ්‍ය බලපෑම් ඇති කළ හැකි ද්‍රව්‍ය වේ, වැනි:

• ඔක්කාරය

• වමනය

• හිසේ කැක්කුම

• ශරීරයේ වේදනාව

• සීතල 

• අඩු රුධිර පීඩනය

• හුස්ම ගැනීමේ අපහසුතාව සලකා බැලිය යුතු කරුණු,

ග්ලූටතයෝන් යනු මිනිස් සෞඛ්‍යයේ විවිධ මූලද්‍රව්‍ය සඳහා සහාය වන අත්‍යවශ්‍ය ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි. ප්‍රාථමික අධ්‍යයනයන් යෝජනා කර ඇත්තේ අඩු ග්ලූටතයෝන් මට්ටම් විවිධ රෝග තත්ත්වයන්ට දායක විය හැකි බවයි. කෙසේ වෙතත්, දැනට, රෝග වර්ධනය සහ වැළැක්වීම සඳහා එහි නිශ්චිත භූමිකාවන් අපැහැදිලි ය.

පර්යේෂකයන් ග්ලූටතයෝන් පරිපූරකයේ අඩු ජෛව උපයෝගීතාව Low bioavailability) හේතුවෙන් එහි සඵලතාවය ප්‍රශ්න කර ඇත. අඩුවෙන් ජෛව ලබා ගත හැකි දෙයක්, ශරීරයට එය භාවිතා කිරීමට අපහසු වේ.

මිනිස් ආහාර ජීර්ණ පද්ධතිය ග්ලූටතයෝන් වැනි ජලයේ ද්‍රාව්‍ය සංයෝග ඉක්මනින් බිඳ දමයි, එබැවින් ග්ලූටතයෝන් බහුල ආහාර අනුභව කිරීම හෝ මුඛ ග්ලූටතයෝන් අතිරේක ලබා ගැනීම සායනිකව වැදගත් ප්‍රතිඵල ලබා නොදෙනු ඇත.

සාරාංශය

Glutathione යනු ස්වභාවිකව පවතින ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි. මිනිස් අක්මාවට එය නිපදවිය හැකි අතර එය ආහාර කිහිපයක ද පවතී.

වයස සමඟ ග්ලූටතයෝන් මට්ටම ස්වාභාවිකවම අඩු වේ. කෙසේ වෙතත්, දුර්වල ආහාර ගැනීම සහ වාඩි වී සිටීම ද ග්ලූටතයෝන් මට්ටම අඩු කළ හැකිය.

ආහාර සහ ජීවන රටාව ආශ්‍රිත වෙනස්කම් සිදු කිරීමෙන් මිනිසුන්ට ස්වභාවිකවම ග්ලූටතයෝන් මට්ටම වැඩි කර ගත හැකිය.

ග්ලූටතයෝන් අතිරේකය සමහර පුද්ගලයින්ට ප්‍රයෝජනවත් විය හැකි නමුත් එය අහිතකර අතුරු ආබාධ ඇති කළ හැකි බවට යෝජනා කිරීමට පර්යේෂකයන් සමහර සාක්ෂි සොයාගෙන ඇත.


No comments:

Post a Comment

Ringworm.

  රෝග ලක්ෂණ සහ ප්‍රතිකාර.   Ringworm යනු සම , හිස කෙස් සහ නියපොතු වලට බලපාන පොදු   දි ලීර ආසාදනයකි . එය පණුවන් නිසා නොව , ඩර්මැටෝෆයිට් ...